Rut-avdrag på flytthjälp – Vilka regler gäller egentligen?

Flytta kan vara en tuff och stressig process, både fysiskt och psykiskt. Men visste du att du kan göra det hela mycket lättare – och mer ekonomiskt – genom att utnyttja rutavdrag på flytthjälp?

Rutavdrag är en skatterabatt som den svenska regeringen ger till hushåll för att göra olika tjänster mer tillgängliga, inklusive flytthjälp.

I det här inlägget kommer vi att djupdyka i vad rutavdraget egentligen innebär, särskilt relaterat till flytthjälp. Vi kommer att vägleda dig genom allt från grunderna till de fina detaljerna kring hur du ansöker om och får ut det mesta ut av ditt rutavdrag.

Oavsett om du redan har hört talas om rutavdrag, eller om det är ett helt nytt begrepp för dig, kommer du säkert att lära dig något nytt och värdefullt som kan omvandla din kommande flytt till en mycket mer behaglig upplevelse!

flyttfirma

Vad är ett Rut-avdrag?

Ett rutavdrag är i grunden ett skatteavdrag som ger privatpersoner möjlighet att dra av en del av kostnaden för arbetskraft vid utförande av hushållstjänster – däribland tjänster anknutna till flytt.

Det är ett initiativ från den svenska regeringen för att göra vissa tjänster mer tillgängliga samt för att främja lagligt arbete inom dessa sektorer. Rutavdraget är uppdelat i RUT och ROT, varav det första täcker hushållsnära tjänster som städning och just flytt och det senare täcker reparation, ombyggnad och tillbyggnad i bostaden.

Historiken bakom rutavdrag

Rutavdraget infördes först i Sverige 2007, och dess huvudsakliga syfte var att underlätta vardagen för vanliga hushåll och skapa nya jobb i tjänstesektorn.

Detta blev snabbt ett populärt inslag i det svenska skattesystemet och har utökats och anpassats över tid. Från att först ha täckt hushållsnära tjänster som städning och barnpassning, har det sedan utökats till att inkludera många fler hushållstjänster; bland dessa är flytthjälp ett av de senaste tillskotten.

Genom att använda ditt rutavdrag när du flyttar kan du dra av en stor del av arbetskostnaderna, vilket gör processen mer ekonomiskt överkomlig samtidigt som du kan överlåta de tunga lyften till proffsen.

fullastad flyttbil med två flyttare bakom den

Rutavdrag för flytthjälp

När det gäller flyttjänster, kan rutavdraget vara till stor hjälp. Sedan 1 augusti 2016 har det varit möjligt att göra rut-avdrag för flytt.  för Att kunna dra av en betydande del av arbetskostnaden kan göra en professionell flytt mer prisvärd. Dessutom ger den möjlighet att dra nytta av högkvalitativa tjänster utan att behöva oroa sig för höga kostnader.

Flyttjänster som kvalificerar för rutavdrag

Inom flyttjänster finns det vissa specifika områden som kvalificerar för rutavdrag. Dessa inkluderar:

* Packning och uppackning av dina tillhörigheter och ditt bohag
* Transport av dina ägodelar från din gamla bostad till den nya
* Montering och nedmontering av möbler

Viktigt att notera här är att det är just arbetskostnaden som är avdragsgill, och inte kostnader för material. Med andra ord, du sparar inte bara tid och ansträngning, utan också pengar genom att anlita en professionell flyttfirma som tillhandahåller dessa tjänster.

Kom ihåg att rådgöra med ditt flyttbolag om vilka av deras tjänster som kvalificerar för rutavdrag samt hur du maximalt kan utnyttja detta skatteavdrag i just din situation.

Hur man utnyttjar rutavdrag för flytten?

När du anlitar en flyttfirma och utnyttjar deras tjänster, har du rätt att göra en skattereduktion i form av rutavdrag. Genom att ansöka om rutavdrag kan du dra av en del av arbetskostnaden, vilket sparar pengar och gör flytten mer prisvärd. Detta inkluderar flera avtappande och ofta stressande aktiviteter såsom packning, transport och montering av möbler.

Guide till rutavdrag på flyttjänster

För att ansöka om rutavdrag ska du följa dessa steg:

  1. Anlita en flyttfirma med F-skattsedel.
  2. Kommunicera till flyttfirman att du vill utnyttja ditt rutavdrag.
  3. De kommer sedan att skicka dig en faktura med arbetskostnaden och rutavdraget specificerat.
  4. Inget ytterligare arbete behöver göras från din sida, flyttfirman rapporterar till Skatteverket som sedan gör avdragen på din inkomstskatt.

Viktigt att känna till

Det finns några punkter att vara medveten om. Det första är att rutavdraget endast täcker arbetskosten, och inte kostnader för material.

Det är också värt att notera att om du redan har utnyttjat hela ditt rutavdrag för året men behöver göra en flytt, kommer du inte kunna få något avdrag för detta, men du kan dra av kostnaderna året efter om du inte har tagit ut hela beloppet då.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att du bara kan få rutavdrag om företaget du anlitar har en F-skattsedel.

Rutavdrag för flyttstädning

Rutavdraget täcker även kostnaden för professionell flyttstädning. Denna tjänst kan lätta på stressen och tidspressen under flyttprocessen, samtidigt som det garanterar att din tidigare bostad lämnas i ett rent tillstånd. Notera att endast arbetskostnaden är avdragsgill, medan kostnader för städmaterial inte är det. 

Nyttja rutavdraget för flytt

Ta första steget mot en smidigare flytt – kontakta oss för gratis offert

Frågor och svar om rutavdrag på flyttjänster

Hur fungerar rutavdrag vid flytt? 

Rutavdrag tillåter dig att göra avdrag för arbetskostnaden vid flyttjänster på din inkomstskatt. Detta är en skattereduktion upp till 50 000 kr per person och år.

Får man rutavdrag om man flyttar utomlands?

Nej, rutavdraget gäller inte för flytt till eller från utlandet. Det täcker endast flytt mellan bostäder i Sverige.

Gäller rutavdraget för flyttfirma, även om jag är under 65 år?

Ja, det gör det. Rutavdraget för flyttjänster är tillgängligt för alla, oavsett ålder.

Vad är skillnaden mellan rut- och rotavdrag i samband med flytt? 

Rutavdraget gäller för hushållsnära tjänster, som flytten i sig, medan rotavdraget gäller för renoveringar och förbättringar på bostaden. Beroende på vad som krävs i samband med din flytt, kan du potentiellt dra nytta av båda avdragen.

Vad händer om jag har utnyttjat hela mitt rutavdrag men behöver anlita flytthjälp? 

Om du har nått gränsen för ditt rutavdrag för det aktuella året, kommer du inte kunna dra av kostnaderna för ytterligare flyttjänster. Du kan dock dra av kostnaderna följande år om du inte uppnått gränsen då.

Behöver jag betala skatt på det belopp jag får i rutavdrag? 

Nej, det belopp du får i rutavdrag är skattefritt och återspeglas som en minskning av din skatteskuld.

Hur vet jag om mina flyttfirma kan göra ett rutavdrag? 

Du bör alltid förhöra dig med flyttfirman om de hanterar rutavdrag. Ett seriöst företag med F-skatt kommer att ta ansvar för att rapportera till Skatteverket.

Kan jag anlita vilken flyttfirma som helst och få rutavdrag? 

Du kan bara få rutavdrag om företaget du anlitar är registrerat och har en F-skattsedel. Det är viktigt att du kontrollerar detta innan du anlitar en flyttfirma.

Får jag rätt till rutavdrag om jag flyttar ska flytta mina saker till ett magasin? 

Ja, rutavdraget gäller också för flytt till och från förråd eller så kallad magasinering. Detta gäller förutsatt att flytt till eller från magasin utförs i samband med en bostadsflytt.