flytta till västerås

Flytta till Västerås – tips på saker att göra och var du ska bo i Mälardalens storstad

Västerås är en attraktiv och växande stad med närhet till Stockholm. Staden erbjuder en utmärkt kombination av stadspuls, kultur, historia och fantastisk natur vid Mälarens strand. Om du funderar på att flytta till Västerås kommer här en guide till bostadsområden och aktiviteter.

Var ska du bo i Västerås?

Västerås har en stor variation av bostadsområden, så du kan hitta något som passar din smak och livsstil. Här är några alternativ:

 • Oxbacken: Centralt boende med charmiga blandningar av äldre och nyare byggnader. Eget mindre centrum och nära till härliga Djäkneberget för sköna promenader och naturupplevelser.
 • Skiljebo: Attraktivt område med närhet till allt du behöver. Cirka 3 kilometer från city och nära Centrallasarettet. Ett eget mindre centrum gör vardagen smidig.
 • Stallhagen: Vackert villaområde intill Mälaren med flera fina parker. Bara några minuters promenad till city för den som vill ha pulsen nära.
 • Stohagen: Perfekt mix av villor och lägenheter, 2 kilometer från city. Nära till både Bäckby köpcentrum och Oxbackens områdescentrum för shopping och vardagsbestyr.
 • Lillåudden: Nytt och modernt område intill Mälaren med både bostads- och hyresrätter. Attraktivt läge med endast 10 minuters gångväg till city och Centralstationen.

Vad kan du göra i Västerås?

Västerås har ett rikt utbud av aktiviteter och sevärdheter. Här är några populära alternativ:

 • Historia & Kultur: Besök Västerås domkyrka, Västerås slott och Anundshög – Sveriges största gravhög. Utforska Vallby Friluftsmuseum eller Västerås konstmuseum.
 • Natur & Bad: Ta en promenad eller cykeltur längs Mälaren, eller njut av lugnet i Djäknebergets naturreservat. Bada vid någon av Västerås många badstränder.
 • Shopping: Strosa runt i citykärnan bland butiker och caféer, eller besök Erikslund Shopping Center.
 • Upplevelser: Gå på konsert eller teaterföreställning, besök Kokpunkten actionbad eller ta en dagstur med båt på Mälaren.

5 populära utflyktsmål i Västerås

1. Vallby Friluftsmuseum: Upplev en tidsresa till det gamla bondesamhället på Vallby Friluftsmuseum. Här kan du vandra runt bland levande museimiljöer, som bondgård, torp, stadskvarter och byskola. Titta på lantrasdjur, lär dig om hantverk och ta en fika i den mysiga caféet.

2. Anundshög: Besök Sveriges största forntida gravhög, Anundshög. Beundra den magnifika konstruktionen och lär dig mer om vikingatidens historia. I området finns också vackra skeppssättningar och en utsiktsplats med panoramavy över Västerås.

3. Djäkneberget: Njut av en härlig utsikt över Västerås från Djäkneberget, en klassisk samlingsplats för både Västeråsare och turister. Ta en picknick i gräset, promenera i de vackra omgivningarna eller besöka det lilla caféet.

4. Björnö: Upptäck Björnö naturreservat, ett naturskönt område med motionsspår, vandringsleder, badplatser och utsiktsplatser. Här kan du vandra i skogen, bada i Mälaren eller njuta av en picknick med vacker utsikt. På vintern finns det även en pulkabacke för de små.

5. Engsö slott: Gör en dagsutflykt till Engsö slott, ett vackert slott från 1600-talet beläget på en ö i Mälaren. Ta en guidad tur i slottet, promenera i den vackra slottsparken eller njut av en fika i slottscaféet.

Att flytta till Västerås – praktiska saker att tänka på

 • Göra research: Besök Västerås och bekanta dig med olika bostadsområden. Läs på om staden, dess utbud och olika praktiska detaljer.
 • Planera flytten: Boka flyttfirma i Västerås, skaffa packmaterial och se till att adressen på det nya boendet är ordnad. Gör din flyttanmälan till Skatteverket.
 • Boende: Västerås bostadsmarknad är varierande, så börja leta i tid. Tänk på vilket område som passar dig och vad din budget tillåter.

Med lite information och planering kan din flytt till Västerås bli en positiv upplevelse och en härlig start på ditt nya liv i Mälardalens storstad!