Flytta utomlands? Checklista med allt du behöver inför din flytt

Om du planerar en flytt utomlands så finns det mycket att tänka på och mycket som ska klaffa för att allt ska gå smidigt. Allt från att kontakta Skatteverket till att förbereda ditt boende och packa upp ditt pick och pack i ditt nya hemland. I denna guide kommer vi att gå igenom din checklista för en flytt utomlands.

En heltäckande checklista för din flytt utomlands

  • Planera din din flytt i så god tid som möjligt
  • Anmäl din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan
  • Ordna med ev. visum och arbetstillstånd
  • Anmäld din flytt till myndigheter i det nya landet
  • Se till att hitta lösning för transport eller magasinering av ditt bohag
  • Kontakta försäkringsbolag och teckna eventuella tilläggsförsäkringar
  • Flytta med husdjur? Ordna med pass, vaccination och ID-märkning
  • Flytta med barn? Ordna med skolgång, försäkring och sjukvård
  • Flytta som pensionär? Anmäl din flytt till Pensionsmyndigheten

Planering och förberedelse inför flytten

För att din flytt utomlands ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att du planerar i god tid. Se till att du vet vilka regler som gäller när du flyttar över Sveriges gränser och att ditt pass är giltigt för hela den tid du planerar att vara borta.  Oavsett om du planerar att hyra ut ditt boende i Sverige eller inte är det en bra idé att du kontaktar Skatteverket och informerar dem om din flytt.

Det är också viktigt att du gör en budget för din flytt. Budgeten bör inkludera kostnaderna för flygbiljetter, försäkringar och eventuellt en flyttfirma. Om du planerar att anlita en flyttfirma för att hjälpa dig med din utlandsflytt, bör du boka dem så snart som möjligt för att säkerställa att du kan få det datum du önskar.

Hur mycket bagage får jag ta med mig i flyget?

När du flyttar utomlands och planerar att ta med dina ägodelar i flyget, är det viktigt att du känner till flygbolagets bagagebegränsningar. Dessa varierar beroende på bolag och biljettyp och att betala extra för övervikt på flygplatsen kan bli en mycket dyr historia.

Standardvikten för incheckat bagage är ofta 23 kg, medan maxvikten för en väska brukar vara 32 kg. För handbagage brukar gränsen ligga på max 8 kg.

Om du har många ägodelar som du inte kan ta med dig i flyget, är ett bra alternativ att magasinera dem. Detta kan vara ett bra alternativ om du inte har möjlighet att lagra dem hos vänner eller släktingar. 

Vilka dokument ska jag packa med mig för flytt utomlands?

När du förbereder dig för att flytta utomlands är det viktigt att du packar med dig alla nödvändiga dokument. Dessa inkluderar ditt pass, körkort, anställningskontrakt, studiedokument, hyreskontrakt, vaccinationsintyg och sjukjournaler. Du kan också behöva ta med dig passfoton, äktenskapsbevis, försäkringsintyg och bankintyg.

Om du flyttar till ett land där du inte tidigare har bott, kan det vara en bra idé att ta med dig dokumentation över ditt boende i hemlandet, såsom hyresavtal eller ägandebevis. En del flyttfirmor erbjuder även tjänster för att hjälpa dig med packningen och transport av dina ägodelar, vilket kan vara till stor hjälp i din planering inför flytten.

Vad behöver Skatteverket och Försäkringskassan veta?

Ett av de viktigaste stegen i förberedelserna är att informera relevanta myndigheter om din flytt, inklusive Skatteverket och Försäkringskassan. Detta är inte bara ett lagligt krav, utan det hjälper också till att säkerställa att du fortsätter att få rätt service och stöd när du bor utomlands.

Om du är svensk medborgare och planerar att bosätta dig utomlands i mer än ett år, är du skyldig att informera Skatteverket om din flytt. Detta kan du göra genom att fylla i blanketten ”Flyttning från Sverige”. Om du ursprungligen planerat att stanna en kortare tid men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse, bör du också informera Skatteverket om detta.

Det är viktigt att notera att trots att du flyttar utomlands, behåller du ditt svenska medborgarskap och behåller likaså ditt svenska personnummer. Det betyder att du fortfarande har rättigheter och skyldigheter i Sverige. Dessa omfattar bland annat att i sin tur informera myndigheter om din flytt och att fortsätta att deklarera din inkomst om det krävs.

Vilken information behöver Skatteverket vid flytt utomlands?

Om du planerar att bo utomlands i mer än ett år, är du skyldig att informera Skatteverket. Du gör det genom att fylla i och lämna in blanketten ”Flyttning till utlandet”. Om du initialt planerade att stanna utomlands en kortare tid men sedan bestämde dig för att förlänga vistelsen, måste du också informera Skatteverket.

Skatteverket kommer att registrera ditt nya hemland och adress och kommer att vidarebefordra dessa uppgifter till relevanta myndigheter och organisationer. Det är viktigt att du även informerar alla företag, organisationer och personer du har affärer med om din nya adress, för att säkerställa att all viktig information når dig på det sätt som passar dig bäst.

Behöver jag meddela Försäkringskassan om min flytt utomlands?

Ja, du behöver också informera Försäkringskassan om din flytt utomlands. Denna information är viktig om du planerar att bo, studera eller arbeta utomlands i mer än ett år. Din status i det sociala försäkringssystemet kommer att ändras beroende på landet du flyttar till och hur länge du planerar att bo där.

Det går bra att meddela Försäkringskassan om din flytt genom att logga in på ”Mina sidor” eller genom att fylla i blanketten ”Flyttning till eller arbete i ett annat land”. Kom ihåg att undersöka vilka förmåner och ersättningar du kan få i landet du flyttar till.

Bostad och bohag vid flytt utomlands

En annan viktig aspekt att tänka på när du flyttar utomlands är hur du ska hantera ditt bohag. Att flytta allt du äger kan vara både dyrt och krångligt, så det är viktigt att planera flyttlasset noggrant. Du behöver också tänka på hur dina ägodelar ska transporteras till ditt nya hem, och om du kommer att behöva betala några avgifter eller skatter.

En bra regel är att bara ta med dig det mest nödvändiga och ersätta resten när du kommer fram. 

Vad ska jag tänka på gällande boende vid flytt utomlands?

Att hitta rätt boende kan vara utmanande när du flyttar utomlands. Det är viktigt att göra din research i förväg och att ha en klar förståelse för bostadsmarknaden i landet du flyttar till. Det kan vara till hjälp att hyra ett ställe tillfälligt tills du hittar något mer permanent, så att du kan ta dig tid att hitta rätt plats.

Du bör också överväga hur du kommer att transportera dina ägodelar till ditt nya hem. Om du har mycket bohag kan det vara värt att anlita en flyttfirma. Kom ihåg att om du ska flytta till ett land inom EU, så behöver du inte betala moms, tullavgifter eller andra skatter på flyttsaker som flyttas in i landet.

Vad ska jag tänka på vid flytt av bohag utomlands?

När det kommer till flytt av bohag utomlands är det viktigt att tänka på att priset för en utlandsflytt baseras på volym och vikt av ditt bohag. Det är därför smart att inte packa med allt du äger, särskilt om du planerar att komma tillbaka. Istället bör du fokusera på att packa de mest värdefulla och de mest nödvändiga sakerna för att skapa en hemtrevlig atmosfär i ditt nya hem.

Känns packningen överväldigande? Hör av dig till oss för packhjälp.

Det är också viktigt att tänka på att kostnader är fasta när det kommer till import av flyttgods i de flesta länder i världen. Tullinspektion kan leda till att lokala kostnader tillkomma, särskilt om flytten sker utanför EU eller EES. Så, se till att du har en klar uppfattning om alla kostnader som kan uppstå för att undvika oväntade utgifter.

Ska du flytta utomlands permanent eller temporärt?

Om ditt mål är att flytta inom EU, kommer processen att vara annorlunda jämfört med att flytta utanför Europa. Det är viktigt att undersöka om det finns specifika krav eller regler för flyttning till det landet du har valt.

När du flyttar utomlands är det viktigt att veta om du flyttar permanent eller tillfälligt. Ditt beslut kommer att påverka många aspekter av din flytt, inklusive vilka saker du ska ta med dig, vilken typ av försäkring du behöver i det nya landet, och om du förblir försäkrad i Sverige.

Om du flyttar permanent, kommer det att vara viktigt att knyta nya kontakter och lära dig om lokala seder och traditioner. Det kan vara till hjälp att lyssna på tips och råd från andra som redan har flyttat utomlands. Deras erfarenheter kan ge värdefull insikt i vad det innebär att bo utomlands.

Flytta inom Norden

Om du planerar att flytta inom Norden, kommer du att dra nytta av det nordiska samarbetet. Detta innebär att det finns vissa fördelar och förenklingar för dem som flyttar mellan de nordiska länderna. Till exempel, som medborgare i Sverige får du flytta till Norge eller Danmark för att bo, arbeta och studera utan att ansöka om uppehållstillstånd.

Men, det är viktigt att notera att det finns vissa krav som du måste uppfylla om du planerar att bo i mer än sex månader. I sådana fall måste du registrera din ankomst hos det lokala skattekontoret och genomgå en ID-kontroll för att bli folkbokförd.

Flytta inom EU

Som EU-medborgare har du rätt att bo och arbeta i alla EU-länder utan att behöva ansöka om uppehållstillstånd. Men det finns vissa regler och förordningar som du behöver följa.

Till exempel, om du planerar att bo i ett EU-land i mer än tre månader, måste du registrera dig hos de lokala myndigheterna. Dessutom är det alltid en bra idé att kontakta det aktuella landets ambassad i Sverige för att få den mest aktuella informationen om flyttprocessen och eventuella krav.

Flytta utanför EU

Ska du flytta utanför EU kan reglerna vara lite svårare att förstå sig på. Detta beror på att processerna kan vara mer komplexa och tidskrävande jämfört med när du flyttar inom EU. Visumkrav, arbets- och uppehållstillstånd, skatteregler och andra lagar och förordningar kan variera betydligt från land till land. Det är bäst att kontakta respektive lands ambassad i Sverige för att få den mest uppdaterade och korrekta informationen.

Det kan vara möjligt att bo och arbeta i vissa länder utanför EU utan att behöva ansöka om arbets- och uppehållstillstånd. Detta kan dock variera beroende på ditt medborgarskap och vilken typ av arbete som du planerar att göra. Kontrollera därför alltid de specifika kraven för det land du planerar att flytta till.

Läs vår guide om rut-avdrag för flytthjälp här.

Till USA

En flytt till USA kräver noggrann planering och förberedelse. USA har specifika regler och krav för invandrare, inklusive arbets- och uppehållstillstånd, visumkrav och skatteregler. Det är viktigt att du förstår dessa regler och uppfyller alla krav innan du flyttar. Du kan behöva hjälp av en specialiserad jurist för att underlätta processen.

Det kan vara en bra idé att besöka USA innan du flyttar för att få en känsla för livet där, utforska potentiella bostadsalternativ och knyta kontakter. Det kan också vara lämpligt att ta reda på mer om den lokala kulturen, levnadskostnaderna, skolsystemet och andra viktiga aspekter av livet i USA.

Flytta utomlands som pensionär 

Att flytta utomlands som pensionär kan vara en spännande möjlighet att uppleva ett nytt land och kultur på äldre dar. Men det kräver också noggrann planering och förberedelse. Du behöver ta hänsyn till många olika faktorer, inklusive hälsovård, skatter, boende, och internationella transporter av dina ägodelar.

Det är viktigt att du har en bra förståelse för hur din pension kommer att påverkas av att flytta utomlands. Detta inkluderar att förstå hur din pension kommer att beskattas, vilken typ av hälsovård du kommer att vara berättigad till, och hur valutakurser kan påverka dina levnadskostnader. På Pensionsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om hur din pension påverkas vid en flytt utomlands.

Flytta utomlands med husdjur

Om du planerar att flytta utomlands med ditt husdjur finns det några saker som är bra att tänka på. För det första bör du kontrollera vilka regler som gäller för införsel av husdjur i det land du planerar att flytta till. Du bör också se till att ditt husdjur är bekvämt med att resa och att det är i god hälsa inför flytten.

När du flyttar är det extremt viktigt att du har all nödvändig dokumentation för ditt husdjur, inklusive vaccinationsjournaler och eventuellt ett husdjurspass. Kontakta alltid en veterinär för att få råd om hur du bäst förbereder ditt husdjur för flytten. Om du t.ex. har en hund och ska flytta till ett annat land kan är det viktigt att reda reda på vad som gäller.

Flytta utomlands med barn

En flytt utomlands med barn kan vara både spännande och utmanande. Att få uppleva en annan kultur eller ett annat språk är utan tvekan en bra erfarenhet för både barn och vuxna.

Förberedelserna börjar långt innan ni flyttar, med att informera barnen om flytten, diskutera deras känslor och förväntningar, och hjälpa dem att förbereda sig för förändringarna. Du bör också ta reda på skolsystemet i det nya landet och hur du kan säkerställa en smidig övergång för ditt barn utan att skolresultaten blir lidande i onödan.

Om du flyttar permanent till ett nytt land med dina barn, kommer du att behöva ta hänsyn till många olika faktorer. Detta inkluderar att förstå hur flytten kommer att påverka ditt barns utbildning och sociala utveckling, att knyta nya kontakter och bygga upp ett stödnätverk i det nya landet, och att hantera eventuella kulturella skillnader. Att förbereda ditt barn för dessa ändringar kan hjälpa till att göra flytten mindre stressig och en mer positiv upplevelse för hela familjen.

Sociala aspekter och anpassning

En flytt är som tur är inte bara checklistor och massa praktiska detaljer. Vid en flytt utomlands är det viktigt att överväga de sociala aspekterna och hur du kommer att anpassa dig till ditt nya hem. Förbered dig på att det kan bli en utmaning, speciellt om du flyttar till en plats där du inte känner någon från tidigare. För att lindra denna övergång, finns det vissa saker du kan göra för att bredda ditt sociala nätverk.

Till att börja med överväg att gå med i grupper på sociala medier som Facebook för expats i landet du ska till. Det finns många grupper där ute för utlandssvenskar, såsom ”Svenskar i Berlin” eller ”Svenskar i New York”. Dessa grupper kan vara ovärderliga källor till information och stöd och kan hjälpa dig att knyta kontakter med andra svenskar som bor i ditt nya hemland.

Hur breddar jag mitt sociala nätverk när jag flyttar utomlands?

Att bredda ditt sociala nätverk när du flyttar utomlands kan vara en utmaning, men det finns flera strategier du kan använda. Som nämnts tidigare, kan sociala medier vara ett bra verktyg. Du kan också prova att delta i lokala evenemang och aktiviteter, vilket kan ge dig möjlighet att träffa nya människor och lära känna ditt nya samhälle.

Ett annat sätt att bredda ditt sociala nätverk är att faktiskt lära dig det lokala språket. Genom att lära dig språket kommer du att kunna kommunicera mer effektivt med lokalbefolkningen och även få en djupare förståelse för den lokala kulturen och eventuella kulturskillnader. 

Slutligen – flytta tillbaka till Sverige

Om du någonsin bestämmer dig för att flytta tillbaka till Sverige så finns det några saker du bör tänka på för att säkerställa en smidig övergång. Du kommer att behöva ta hand om vissa administrativa uppgifter, som att informera ambassaden i Sverige om din flytt och att säkerställa att alla nödvändiga dokument är på plats.

Det är också viktigt att komma ihåg att det kan ta tid att återanpassa sig till livet i Sverige. Du kan uppleva en viss kulturchock när du återvänder, speciellt om du har bott utomlands under en längre tid. Försök vara tålmodig och snäll mot dig själv och ge dig själv tid att återanpassa dig.

Få en bekväm nystart

För att få en bekväm nystart i Sverige igen bör du försöka planera din flytt i god tid. Detta inkluderar att lösa boendesituationen, skola för barnen om det behövs, och arbete om du planerar att jobba.

Du bör också se till att du har ordnat med alla nödvändiga papper och dokument som behövs för att flytta tillbaka till Sverige. Detta kan inkludera saker som pass, körkort eller anmälan till relevanta myndigheter. Genom att ha alla dessa saker på plats i förväg gör du dig själv en stor tjänst.

Vanliga frågor och svar om att flytta utomlands

 Vad är det viktigaste att tänka på när du ska flytta utomlands?

Det finns mycket att tänka på när du ska flytta utomlands. En praktisk checklista kan inkludera att planera er utlandsflytt, göra flyttanmälan till Skatteverket, ordna uppehållstillstånd eller visum för det land du ska flytta till, ordna med flytt av ditt bohag utomlands och se över dina försäkringar. 

Vad ska jag göra med Skatteverket när jag ska flytta utomlands?

Du ska anmäla din flytt till Skatteverket. Du kan vara skyldig att betala skatt i Sverige även om du flyttar utomlands, beroende på vilket land du flyttar till och om du är begränsat eller obegränsat skatteskyldig. Skatteverket bedömer detta.

Vilka försäkringar behöver jag när jag ska flytta utomlands?

A: När du ska flytta utomlands bör du se över dina försäkringar. Det kan bland annat gälla din sjukförsäkring, hemförsäkring, och personförsäkring. Du kan behöva ta ut extra försäkringar i det land du ska flytta till och om du arbetar för en svensk arbetsgivare utomlands kan du behöva betala svensk skatt.

Hur fungerar det att flytta utomlands med barn?

Om du flyttar utomlands med barn bör du tänka på saker som skolgång och sjukvård. Du kommer behöva ordna med skolplats, eventuell barnomsorg, och undersöka hur sjukvården fungerar i det land du ska flytta till.

Vilken service kan en flyttfirma erbjuda vid utlandsflytt?

En flyttfirma specialiserad på internationella flyttar kan erbjuda hjälp från början till slut. De kan packa och skydda ditt innehåll för transport, ordna all nödvändig transport – inklusive tullklarering och fraktdokumentation – och transportera ditt flyttlass till din nya bostad utomlands.

Vad händer om jag vill flytta tillbaka till Sverige?

Om du vill flytta tillbaka till Sverige efter att ha bott utomlands, ska du återigen anmäla din flytt till Skatteverket. Dessutom kanske du behöver att ordna med flytt av ditt bohag från utlandet till Sverige och se över dina försäkringar igen.

Hur fungerar det att flytta till USA?

Om du vill flytta till USA kommer du att behöva ett visum och kanske ett arbetsvisum om du planerar att jobba där. Du kommer även att behöva ordna med sjukförsäkring, eftersom sjukvårdssystemet är annorlunda än i Sverige. Dessutom kommer du att behöva organisera flytt av ditt bohag till USA. 

Hur fungerar det att flytta inom EU?

Om du flyttar inom EU kan du i många fall ha rätt till fri rörlighet, vilket betyder att du inte behöver ett visum eller uppehållstillstånd. Du kommer dock fortfarande behöva göra en flyttanmälan till Skatteverket, och du kanske behöver betala skatt i Sverige beroende på din situation. Du kommer också att behöva ordna med flytt av ditt bohag inom EU.